Om PVC

Polyvinylklorid (PVC) er et et polymer av kloreten. Det er et vinylstoff som er stivere en en polyetylen, og lettere å farge. PVC-plast blir brukt til f.eks. vindu, dører, takrenner, hageslanger, trampoliner, leketøy, møbler, vinyltapet, vinylbelegg, membraner og til isolasjon i elektriske ledninger.Polymerisering av vinylklorid

Verdens mest allsidige plast hadde en heller beskjeden begynnelse. PVC ble tilfeldigvis oppdaget minst to ganger i det 19. århundre, først i 1835 av Henri Victor Regnault og deretter i 1872 av Eugen Baumann. Men ikke før en gummi vitenskapsmann i de tidlige 1920-tallet snublet inn et nytt materiale med fantastiske egenskaper under sin søken etter et syntetisk lim. Waldo Semon, som arbeidet for B.F.Goodrich, ble fascinert med funnet, og eksperimenterte ved å gjøre golfballer og sko hæler ut av den allsidige materiale kalt polyvinylklorid, eller PVC.

Kort tid etter sin oppdagelse, traff PVC-baserte produkter som isolert ledning, regnfrakker og dusj gardiner markedet. Som flere bruksområder for vinyl ble oppdaget, utviklet industrien flere måter å produsere og behandle den nye plasten.

PVC har vært produsert i industriell målestokk i over 70 år. Det er den plasttypen som er mest og best utforsket. I Norge blir råvare for PVC, PVC Resin, produsert av Ineos, tidligere Norsk Hydro. Ekstrudering av PVC profiler for sprosser og for vindu er det pr dags dato bare gjort i utlandet.

Dette PVC materialet, med samme resept, er i dag brukt i vindusbransjen i mer enn 35 år uten at vinduene viser tegn til å bli nedbrutt av sollys eller av temperatursvingninger. Vindex AS har i snart 30 år produsert sprosser av dette materialet med stor suksess.

PVC brenner ikke selv. Det må ha en annen varmekilde, som tre, for å brenne. Du kan finne ut mer ved å lese faktaarket nedenfor.

Faktaark_Brann om PVC og brann laget av PVC Forum Norge.

Legg igjen en kommentar